Trenutek...
Festival Kamrica 2018

O Festivalu KAMRICA

Ohranjanje narodne in kulturne dediščine

Festival KAMRICA je kulturno-družabna prireditev, namenjena ohranjanju slovenskega narodnega, ljudskega, kulturnega in zgodovinskega izročila. 

- - - 

V petek, 8. junija 2018, na Dan Primoža Trubarja, je slovenska narodna pesem zazvenela v številnih krajih po Sloveniji.  Osrednja prireditev je potekala v Centru Zavirje na Razkrižju, ostali organizirani dogodki pa še v Mali Nedelji, Celju, Ljubljani, Izoli in Sevnici.

Družabno, veselo, sproščeno, ponosno ter z veliko dobre glasbe in lepih slovenskih pesmi – tako lahko na kratko strnemo vtise s prireditve na Razkrižju.  Napovedano neurje je verjetno marsikoga odvrnilo od obiska prireditve, ki je bila zaradi izpada električnega toka ter močnega vetra in naliva sicer predčasno končana, kljub temu pa so bili občutki ob skupnem prepevanju slovenskih narodnih pesmi in še posebej »Odpiraj dekle kamrico« nepozabni.

Ob povezovalki programa, Adrijani Bogdan, so za popestritev, izvirno in zanimivo vodenje ter zabavne vložke poskrbeli Mladi Pomurci, ki so se tokrat pojavili kot so-voditelji in tudi kot natakarji.

Slišali smo lahko lepe, nežne melodije, ki jih je iz cimbal izvabil Dani Kolarič, avtentične ljudske pesmi etno-skupine Gorički Klantoš, preproste in čustvene melodije, zaigrane na kitare v izvedbi Duo Mir, vesele in sproščene plese Folklorne skupine Večerna zarja, nepozaben nastop skupine babic Bicabend iz Dravograda, zabavno-glasbene izvedbe slovenskih ljudskih pesmi Skupine Skok, zborovske pesmi v izvedbi MePZ DU Cankova in tudi medžimurske narodne pesmi, saj nas je obiskala skupina Skandalbend iz bližnjega Dekanovca v Medžimurju.

Prireditev so popestrili tudi člani Folklorne skupine KUD Razkrižje ter harmonikarji Glasbene šole Roberta Goterja pod vodstvom Tadeja Nedeljka, mentorja glasbene šole za območje Prekmurja.

Mladi Pomurci so znova dokazali, da so izjemna glasbena skupina, ki z izostrenim občutkom in ljubeznijo do slovenske ljudske pesmi ne pustijo ravnodušnega nobenega obiskovalca.

Posebej velja pohvaliti tudi Ansambel Polanski zvoki, ki so med drugimi melodijami s pesmijo »Odpiraj dekle kamrico« poskrbeli za to, da so vsi obiskovalci skupaj glasno in ponosno zapeli pesem, ki že postaja svojevrstna in prepoznavna himna Festivala Kamrica.

In seveda, brez pravega in pristnega sodelovanja takšnega dogodka ni mogoče organizirati. Zavod Inter-m, Občina Razkrižje in Turistično narodopisno društvo Razkrižje se za pripravo dogodka, izjemno sodelovanje, pomoč in skrbnost zahvaljujemo vsem članicam in članom TND Razkrižje ter vsem drugim, ki so pomagali pripraviti tako glasbeno raznolik in čudovit dogodek.

In kaj povedati za zaključek ?

Zaključka pravzaprav ne bi smelo biti. Slovenska narodna pesem je naša pesem in je namenjena vsem nam in našim naslednikom. Je del vseh nas in del naše tradicije, zgodovine in kulture.

Ohranimo jo za naslednje rodove.

- - - 

Festival KAMRICA je prireditev, na kateri igramo, prepevamo in spoznavamo slovensko narodno pesem v vsej svoji lepoti.

Je družabni dogodek, na katerem lahko poslušamo in zapojemo slovenske narodne pesmi, ki jih že dolgo nismo slišali.

Prvi Festival KAMRICA se je odvil 8. junija 2017 v Centru Zavirje na Razkrižju, v sodelovanju z Občino Razkrižje in Turistično narodopisnim društvom Razkrižje.

Zaplesalo, zaigralo in zapelo je več kot 100 nastopajočih.

Spletna stran: www.2017.kamrica.si

O Festivalu KAMRICA

Festival Kamrica na Razkrižju so odprli Polanski zvoki s pesmijo Odpiraj dekle kamrico


Naročite se na e-novice in bodite obveščeni med prvimi

S klikom na gumb "Naroči se na e-novice" boste poslali vaš e-poštni naslov in se strinjate, da vam lahko pošljemo sporočila o dogodkih in aktualnih vsebinah.
Vašega e-poštnega naslova ne bomo posredovali nikomur, kadarkoli pa lahko zahtevate izbris.

Organizatorji

Priporočamo

Za sodelovanje, podporo in objave se zahvaljujemo in priporočamo

Medijska podpora in objave

Za sodelovanje in podporo se zahvaljujemo

Organizacijski odbor
kontakt

Inter-m, Zavod za raziskovanje

Melinci 43/a
9231 Beltinci

Telefon: 02 54 22 330

Fax: 041 896 012

GSM: 068 135 524

Delovni čas: 08.00 - 17.00

Kontakt
za medije

Tamara Duh, 068 135 524

E-pošta: festival@kamrica.si 


Avtorske pravice

"Festival KAMRICA" je zaščitena blagovna znamka Zavoda Inter-m in Interplanet d.o.o., reg. št. 201671544, Urad RS za intelektualno lastnino, maj 2017